Het branden van koffiebonen is de belangrijkste bewerking van de koffieboon voordat het bij de consument komt. Dankzij het branden van de bonen ontwikkeld het typische en heerlijke aroma. Er zijn verschillende methodes voor het verwerken van koffiebonen voor ze gebrand kunnen worden. Ook zijn er verschillende brandmethodes voor de koffiebonen. Alles over deze methodes en waarom dit gebeurt lees je in dit blog!

Koffiebonen van de koffieplant

Koffieplanten groeien rond de evenaar, in tropische gebieden. Aan de koffieplanten groeien vruchten die eruit zien als bessen. In het vruchtvlees van de bes zitten twee zaadjes: dit zijn twee koffiebonen die bij elkaar worden gehouden door het zogeheten zilvervlies, welke weer omhuld is door een taai hoornschild. Er zijn verschillende methodes en handelingen waarbij de pulp, hoornschil en zilvervlies worden verwijderd. Vervolgens blijven alleen de rauwe, groene koffiebonen over. Na het oogsten bederft het vruchtvlees van de koffiebessen snel. De bessen moeten dus snel verwerkt worden. Hier zijn twee methodes voor: de natte en droge methode.

Natte methode

Bij de natte methode worden de koffiebessen in water gesorteerd: goede bessen zinken naar de bodem terwijl de slechte bessen blijven drijven. Met behulp van een machine worden de bessen van het vruchtvlees ontdaan en in een bassin verzameld. Vervolgens kunnen de koffiebonen gisten. Dit gisten zorgt er voor dat de resterende omhulsels en vruchtvleesresten worden verwijderd, maar ook de smaak en het aroma van de toekomstige koffie wordt beïnvloed. In totaal duurt dit proces een tot twee dagen.

Droge methode

In Brazilië, Afrika en andere gebieden waar waterschaarste is, komt de droge methode het meeste voor. De recentelijk geoogste bessen worden over een groot oppervlakte verdeeld en drogen dankzij de zon. De bessen worden regelmatig gedraaid en ’s nachts afgedekt tegen de vocht. Na twee tot vijf weken zijn de vruchten helemaal uitgedroogd. Zodra de bonen rammelen in hun schil, worden de bessen met een machine opgebroken. Hierbij wordt zoveel mogelijk van de hoornschil en het zilvervlies verwijderd. De groene koffiebonen die overblijven worden gezeefd en vervolgens op grootte gesorteerd. Dit sorteren gebeurt vaak nog met de hand.

Branden van de koffiebonen

Wanneer koffiebonen nog ongebrand zijn, zijn ze nog groen en geurloos. Na het branden van de koffiebonen hebben ze het typische en lekkere aroma. Er zijn twee basismethoden voor het branden; de traditionele en snelbrand methode.

Snelbrand methode

De snelbrand methode is een heteluchtmethode die industrieel veel wordt toegepaste door de grotere koffieproducten. Met deze methode kunnen grote hoeveelheden koffiebonen voordelig en snel worden gebrand. Tijdens de snelbrand methode wordt er hete lucht bij zeer hoge temperaturen langs de koffiebonen gevoerd. Dit zorgt er voor dat de bonen in zeer korte tijd gebrand kunnen worden, tussen de twee tot tien minuten. De rauwe en groene koffiebonen gaat met een transportband door de brandtrommel. Hiermee worden de bonen continue en snel gebrand, in grote oplagen.

Traditionele methode

Als de traditionele methode wordt gebruikt, dan worden de rauwe koffiebonen in een afgesloten trommel die om zijn as draait. Hierbij wordt de warmte gelijkmatig en nauwkeurig gecontroleerd wanneer deze van buitenaf wordt toegediend. Deze methode is niet geschikt voor massale oplages maar kan wel melange specifiek worden ingezet. Omdat de trommel constant om zijn as draait, blijven de koffiebonen in beweging en werkt de hitte gelijkmatig in. De temperatuur van het branden ligt tussen de 100 en 220 graden Celsius, in sommige gevallen nog wat hoger.

Door het branden wordt het water uit de bonen onttrokken en nemen de bonen in volume enorm toe. De druk in de boon wordt enorm opgebouwd door de hitte en uiteindelijk knapt de boon, net als popcorn. Het geluid wat hierbij vrijkomt wordt de ‘Crack’ genoemd. Bij het branden karamelliseren de in de boon aanwezige suikers en komen er oliën vrij. Dit proces zorgt ervoor dat de koffiebonen verkleuren van grijsgroen naar het bruin wat we allemaal kennen. Het branden is een proces wat erg nauw in de gaten wordt gehouden door de koffiebrander, te lang branden is namelijk funest voor de bonen.

Gradaties van koffiebonen

Koffiebonen kunnen in verschillende gradaties worden gebrand. Elke gradatie heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder lees je de verschillende gradaties met daarbij de bijbehorende kenmerken.

  • Licht gebrande koffiebonen lijken qua kleur op kastanjes. Deze bonen zijn aromatisch en hebben een rinse smaak met relatief lichte ‘body’. Lichte koffiebonen worden doorgaans gebruikt voor het zetten van filter koffie.
  • Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben een volle, milde en ronde smaak met een rinse nuance. Geschikt voor elk moment van de dag.
  • Koffie bonen die donker zijn gebrand zijn eenvoudig te herkennen aan hun donkerbruine kleur en wat vlekjes olie waarmee het oppervlakte bedekt mee kan zijn. De koffie van deze bonen heeft een volle en krachtige smaak. Koffie van deze bonen is aan te raden na een lunch of diner.
  • Zeer donker. Zeer donker gebrande bonen zijn bijna zwart van kleur en hebben olie op het oppervlak. De koffie heeft een zeer uitgesproken en licht, prikkelend aroma. De zeer donker gebrande bonen zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak maar bevatten iets minder cafeïne dan lichter gebrande bonen.

Nu je wat meer wat over het proces van het branden van koffie, kan je op zoek gaan naar de juiste koffiebonen die het beste past bij de smaak van de mensen die de koffie drinken uit bedrukte koffiebekers van Koffiebekerbestellen.nl.