Wij Nederlanders zijn echte koffieleuten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag per persoon drinken. Dit komt neer op 260 liter per jaar! Hiermee staat Nederland op de vijfde plaats van landen die het meeste koffie drinken. Maar wat doet al dat koffie drinken met ons? Om daar achter te komen hebben wij research gedaan en zijn tot de volgende punten gekomen.

Het effect van koffie op het bloed

Nadat je koffie hebt gedronken, wordt het binnen enkele minuten in het bloed opgenomen. De concentratie van cafeïne zal gedurende driekwartier langzaam toenemen. Na een uur neemt de concentratie weer langzaam af. Hoe lang de cafeïne, en dus de werking ervan, in het bloed blijft, verschilt per persoon. Wanneer je veel koffie drinkt, raakt je lichaam er aan gewent en zal je het effect dus minder ervaren. Voor mensen die nauwelijks koffie drinken kan 1 kop koffie al voldoende zijn om vol energie aan het werk te gaan.

Vochtinnamen bij koffie

Vaak wordt gedacht dat koffie vocht uit het lichaam onttrekt, dit is dus niet het geval. Nu is het wel zo dat door de cafeïne een hogere hartslag kan krijgen en dat je lichaamstemperatuur kan gaan stijgen. Hierdoor kan je sneller transpireren, waardoor je vocht verliest. Maar doordat koffiebonen gemengd worden met water, krijg je ook weer voldoende vocht binnen. Het is dus niet nodig om extra water te drinken wanneer je een kopje koffie hebt gedronken.

Koffie drinken bij zwangerschap

Koffie drinken tijdens de zwangerschap is mogelijk, maar beperk dit wel. Er wordt vaak geadviseerd om maximaal 1 kop koffie per dag te drinken. Te veel cafeïne kan namelijk schadelijk zijn voor het kind. Kan je echt niet zonder koffie? Drink dan cafeïnevrije koffie. Zo kan je toch genieten van de heerlijke smaak en geur van koffie.

Het effect van koffie op de hersenen

Nadat de koffie, en dus de cafeïne, in je bloed is gekomen, gaat het vervolgens effect hebben op je hersenen. De adenosinereceptoren worden door de cafeïne geblokkeerd en er word adrenaline en cortisol aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je een stuk alerter bent. Deze stoffen worden ook wel gezien als stresshormoon. Dit zegt niet dat je van koffie drinken stress krijgt, maar je kan je wel meer opgelaten en onrustiger voelen. Sommige mensen ervaren dit juist als energiek en kunnen zich dus een stuk beter concentreren.

Hartslag en vetverbranding

Doordat de genoemde stoffen vrij komen, worden de bloedvaten iets vernauwd, daalt de hartslag, maar de bloeddruk gaat omhoog. Uiteindelijk zorgen deze hormonen er ook voor dat de stofwisseling versnelt waardoor het vet eerder verbrand wordt. Nu is het niet zo dat je echt gaat afvallen door veel koffie te drinken. Hiervoor moet je toch echt blijven sporten en gezond eten. Koffie zorgt er wel voor dat het vet gemakkelijker los komt, waardoor het sporten en gezond eten meer effect kan hebben.

Het effect op je ontlasting

Veel mensen beweren dat zij ‘s morgen gemakkelijker naar de wc kunnen, wanneer zij een bakje koffie gedronken hebben. Dit zou goed kunnen, want koffie heeft wel een prikkelende werking op de darmen en maag. Een echt grote laxerende werking heeft het dus niet, maar het werkt wel licht stimulerend.

Koffie heeft dus zeker effect op je lichaam, sommige effecten zijn iets minder goed voor je, andere effecten kunnen zeker positief bijdragen. Let daarom goed op dat je niet te veel koffie drink, vier tot vijf koppen op een dag moet volgens de gezondheidsraad gewoon kunnen.