Iedereen is wel bekend met koffie, want wij Nederlanders drinken zeer veel koffie op jaarlijkse basis. Je zou dus haast kunnen stellen dat wij Nederlanders koffieleutjes zijn. Je kunt tegenwoordig namelijk overal koffie krijgen, op de werkvloer, op de scholen, op de stations. Bedenkt eigenlijk maar een plaats waar je geen koffie kunt krijgen. Maar zijn mensen eigenlijk wel op de hoogte over wat koffie te weeg kan brengen? Weten mensen eigenlijk wel of koffie gezond of ongezond is?

Welke koffie is het gezondst?

Er is door de jaren heen steeds meer bekend geworden over koffie. Doordat steeds meer mensen koffie zijn gaan drinken worden er elk jaar meer onderzoeken verricht naar het lange- en kortetermijneffect van koffie. Doordat al deze onderzoeken verschillende doeleindes hebben, wordt er steeds meer duidelijk over wat voor soorten koffie goed voor mensen zijn en wat voor soorten koffie minder goed zijn.

Als je kiest voor zwarte koffie dan is dit de gezondste variant van koffie, zolang je hier geen suiker, zoetstof of melk aan toe voegt. Dat zijn namelijk de boosdoeners als het om koffie gaat. Mensen voegen deze producten namelijk vaak toe om ervoor te zorgen dat de koffie lekkerder gaat smaken. Er zijn veel mensen die kiezen voor koffie verkeerd, een overheerlijke cappuccino of voor de latte macchiato’s. Het nadeel van deze koffie varianten is echter dat ze bestaan uit veel melk en suiker. Dit is namelijk per definitie niet gezond voor een mens, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheden die de mens gebruikt. Tot slot heb je nog de koffie varianten die worden gemixt met sterke drank. Hierbij kan je denken aan een Irish koffie. Dit zijn uiteraard de meest slechte soorten koffie die een mens kan drinken.

Maar wat nou als je helemaal niet van zwarte koffie houdt? In dat geval kun je er voor kiezen om een klein beetje kokosbloesemsuiker toe te voegen aan je koffie. Dit zorgt er namelijk voor dat je koffie zoeter wordt. Verder kan je er nog voor kiezen om een kleine hoeveelheid ongezoete amandelmelk te gebruiken om de koffie zoeter te maken. Hoeveel kopjes mag je op dagelijkse basis eigenlijk nuttigen om gezond te blijven?

Hoeveel kopjes koffie per dag is verstandig?

Er zijn veel mensen in Nederland die koffie drinken, dit zijn ruim 11 miljoen Nederland die dit op dagelijkse basis consumeren. Doordat koffie is opgenomen in het dagelijks leven van mensen wordt het ook veel vaker gedronken dan de meeste soorten drinken die beschikbaar zijn. Als je van koffie houdt dan kan je er wel van spreken dat je veel geluk hebt, want er zijn namelijk veel soorten koffie beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Er wordt veel koffie gedronken door de Nederlanders; er wordt in Nederland gemiddeld 3 tot 5 kopjes koffie per dag gedronken. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen keer op keer dat het verstandiger is om maar 1 tot 2 kopjes koffie per dag te drinken. Als je het namelijk bij een laag aantal kopjes koffie houdt per dag, dan is het gezond om koffie te drinken. Wanneer je te veel koffie gaat drinken dan wordt het ongezond voor mensen. Daarom is het altijd raadzaam om andere erop aan te spreken als er te veel koffie wordt gedronken, want als je een overdosis koffie neemt kant dit leiden tot nare gevolgen. Het aantal gevolgen van koffie is afhankelijk van een aantal factoren:

1.                            De omvang van je kop koffie
2.                            Je leeftijd van de persoon
3.                            Of je in je zwangerschap zit
4.                            De bereidingswijze van de koffie

Dit zijn de factoren waar je rekening moet houden als je koffie drinkt.

Wat zegt de wetenschap?

Er zijn door de jaren heen verschillende onderzoeken naar voren gekomen die schrijven over de langer ter mijn effecten van koffie consumptie. Maar als je naar het onderzoek kijkt dat is uitgevoerd door ‘Dutch Contribution to the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition’, wordt er gesuggereerd dat je tot maximaal vier kopjes koffie per dag mag drinken. Dit onderzoek is afgenomen bij 40.000 mensen die zijn gevolgd in een looptijd van 10 jaar, voordat de langetermijngegevens werden verzameld. In het onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die te veel koffie drinken op lange termijn last kunnen krijgen van verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de cafeïne die zit verwerkt in consumptie goederen zoals koffie, thee en energie drankjes. Zijn mensen eigenlijk wel op de hoogte van wat cafeïne met je lichaam doet?

Wat doet cafeïne met je?

Cafeïne is de substantie waardoor koffie zo immens populair is in Nederland. Door deze substantie wordt er gezorgd dat je langer wakker blijft. In de volksmond wordt er dan ook wel eens gesproken over een ‘’energie boost’’. Cafeïne wordt snel opgenomen in je lichaam en zorgt er al snel voor dat je 2.5 uur langer wakker blijft en daardoor langer kunt doorgaan met datgene waar je mee bezig bent.

Als je te veel koffie drinkt op een dag, kan dit ook negatieve gevolgen met zich meebrengen. Je kunt er namelijk slapeloze nachten door krijgen en in het meest extreme geval kan dit lijden tot hartkloppingen. Daardoor is het raadzaam om nooit te veel koffie tot je te nemen. Dit is namelijk ook het nadeel van energie drankjes; hierdoor krijg je te veel cafeïne binnen in een te korte tijd. Maar wat zijn de langetermijneffecten die cafeïne kunnen aanrichten bij mensen?

Wat zijn de langetermijneffecten van cafeïne?

Er komen steeds meer wetenschappelijke artikelen naar voren waaruit is gebleken dat koffie gezond kan zijn voor mensen, mits je hier niet te veel van drinkt. Maar als je kijkt naar het effect bij zwangere vrouwen, wat kan je dan verwachten? Uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door Srisuphan en Bracken is naar voren gekomen dat cafeïne kan leiden tot een abortus bij vrouwen die op dagelijkse basis koffie drinken. Mensen die op langer termijn veel koffie nuttigen en hierdoor te veel cafeïne in zich krijgen kunnen last krijgen van een aantal levensgevaarlijke aandoeningen. Het is natuurlijk niet zomaar een opwekmiddel om langer door te gaan; het heeft natuurlijk ook zijn negatieve kanten, ook al wordt maar op kleine schaal gebruik gemaakt van het middel cafeïne. Je kunt namelijk last krijgen van:

1.                           Hart- en nierziekten
2.                           Te hoog cholesterol
3.                           Diabetes 2

Dit zijn ziektes die je liever niet wilt oplopen. Daarom is het belangrijk als je niet te veel koffie drinkt op dagelijkse basis. Je kunt al deze aandoeningen namelijk vermijden, mits je niet teveel cafeïne drinkt. Maar als je nu alle voor- en nadelen tegen elkaar afstreept, is koffie nu wel of niet gezond voor iemand?

Is koffie nu wel of niet gezond?

Als je kijkt naar alle aspecten die naar voren zijn gekomen in dit artikel, waar zijn we dan eigenlijk achter gekomen? Wat is de conclusie die je kan trekken uit de informatie die naar voren is getreden? Er is gebleken uit onderzoek dat zwarte koffie de meest gezonde variant is die je kan drinken. Door allerlei toevoegingen zoals; melk, suiker en zoetstof is koffie schadelijker voor mensen dan zonder de toevoeging van deze producten. Verder is gebleken uit onderzoek en de wetenschappelijke onderbouwing dat tot twee kopjes koffie maximaal op dagelijkse basis kan worden genuttigd. Hierdoor neem je geen gezondheidsrisico’s waardoor je last kan krijgen van langetermijneffecten. Vooral bij het gebruik van cafeïne moet worden uitgekeken. Je kan namelijk allerlei soorten ziektes oplopen die je kan vermijden als je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Als je alle voor- en nadelen tegen elkaar weg streept, kan je stellen dat koffie tot op zekere hoogte gezond voor mensen is. Er zijn namelijk genoeg wetenschappelijke onderzoeken die stellen dat koffie voordelen heeft op verschillende vlakken. Maar het is echter wel zo dat te veel koffie weer slecht is voor mensen. Daarom is het raadzaam om het bij één tot twee koppen koffie per dag te houden!