Waar denk jij aan bij koffie? Cappuccino of een espresso? Koud weer en lekker bij een filmpje op de bank? In andere woorden denk je aan warme koffie. Maar koffie hoeft niet alleen maar warm te zijn. Je kan ook koffie drinken wanneer de zon schijnt juist om verkoeling te zoeken. Hoe dan zul je nu wel denken. Door de koude koffiesoorten die ik hieronder ga omschrijven een keertje uit te proberen!

Ijskoffie

De allermakkelijkste versie van koude koffie is de ijskoffie of ice coffee. De naam zegt het al. Ijskoffie bestaat uit een vorm van ijs en koffie. Om ijskoffie te maken is de eerste stap een kopje koffie te zetten. Normaal gesproken wordt hiervoor espresso gebruikt omdat deze koffiesoort een sterke smaak heeft. De sterke smaak zal afgezwakt worden door het ijs, maar moet natuurlijk zichzelf wel staande weten te houden. Om deze reden wordt er vaak voor een koffie met een sterke smaak gekozen, maar alle soorten zijn mogelijk. Nadat het kopje espresso ingeschonken is worden er ijsblokjes aan de hete koffie toegevoegd. De hoeveelheid van de ijsblokjes kan ook mee gespeeld worden. Minder ijsblokjes zorgen ervoor dat de koffie uiteindelijk minder waterig worden als ze gesmolten zijn en meer ijsblokjes zorgen logischerwijs voor een minder aanwezige koffiesmaak. Je zou eventueel ook aan de koffie melk, suiker of karamel kunnen toevoegen als de smaak iets te sterk of bitter is, maar je de koffie niet al te veel wilt verdunnen door meer ijsblokjes toe te voegen. Ijskoffie wordt om een echt zomers gevoel te voelen met een rietje gedronken.

Cold brew

Een cold brew wordt gemaakt met gemalen koffie en water als hoofdingrediënten. Ondanks dat er maar twee ingrediënten zijn kost deze vorm van koffie maken ‘iets’ meer tijd dan een normaal kopje koffie. Zo ben je ruim 12 tot 24 uur bezig met het maken van een cold brew. Zolang hoe en waarom dan zal je denken. Nou het gaat dus als volgt. De gemalen koffie wordt met koud water gemengd. Dit mengsel wordt compleet afgesloten in een kan en voor minimaal 12 uurtjes in de koelkast gezet. De koffie trekt dan helemaal in het water en na het intrekken giet je je koffie door een filter heen. De gemalen koffie blijft achter en je cold brew eindigt in je glas. Een cold brew is over het algemeen minder bitter omdat de koffie in koud water trekt en daardoor de smaak iets zachter wordt. De cold brew kan gewoon gedronken worden maar je kan er ook ijs en of melk bij toevoegen naar eigen smaak.

Nitro coffee

Nitro coffee wordt ook wel de nitro cold brew genoemd. Deze variant van koude koffie is lastig om thuis na te maken doordat er gebruik gemaakt wordt van stikstof. De koffie wordt in eerste instantie op dezelfde manier als een cold brew gemaakt. Echter komt er daarna nog een belangrijke stap bij die de koffie van een cold brew in een nitro cold brew veranderd. Op het moment dat er stikstof toegevoegd wordt aan de koffie krijgt de koffie een soort van prik. Prik die je in frisdrank hebt. Door die prik ontstaat er een velvet textuur en komt er een schuimlaagje bovenop de koffie. De koffie smaakt lekker zoet omdat door de stikstof de zuurheid en bitterheid van de koffie vrijwel grotendeels verdwijnt.

Dutch coffee

Dutch coffee staat ook wel bekend als cold drip coffee. Net als de cold brew kost het maken een kopje Dutch coffee ook ‘iets’ meer tijd dan normaal. Het klaarmaken van een kopje Dutch coffee kost zo’n 4 tot 6 uur. Dutch coffee. Dutch coffee maak je door ijswater heel langzaam over gemalen koffie heen te druppelen. Dutch coffee heeft net als de cold brew een minder sterke en bittere smaak doordat er gebruik gemaakt wordt van ijswater. Een groot pluspunt is het feit dat Dutch coffee geen enkele calorieën bevat omdat de vetten in de gemalen koffie niet oplossen in koud water. Echter heb je voor het zelf maken van deze koffiesoort een van de vormen van een Dutch coffee maker nodig die best wel prijzig kan uitvallen. Gelukkig zijn er wel bepaalde tentjes die deze bijzondere vorm van koude koffie verkopen.

Frappé

De frappé is een Griekse ijskoffie en is een enorm populair drankje voor in de zomer. Zo vind je frappé op de menukaart van de Macdonalds en heeft de Starbucks hun eigen variant van de frappé genaamd frappuccino. Voor het maken van frappé heb je ten eerste oploskoffie voor frappé nodig. Nescafé verkoopt oploskoffie voor frappé in Nederland die erg dicht bij de de originele Griekse Nescafé frappé oploskoffie komt. Bij een zakje frappé oploskoffie voeg je een beetje water en eventueel suiker toe. Hierna schud je hem of met een shaker of een mixer totdat de frappé een schuimige vorm aanneemt. Wanneer dat het geval is kan je er circa 4 ijsblokjes bij toevoegen en eventueel wat extra water en of melk als je dat lekker vind.

Affogato

We eindigen met een soort van koffie dessert. Dit valt niet helemaal onder koffie als drankje maar is een leuke en vooral lekkere variant van een espresso. Een affogato is slagroomijs of vanille ijs met espresso. Of je nou een bolletje slagroomijs in een glas schept en daaroverheen espresso giet of dat je espresso inschenkt met een bolletje vanille ijs erop. Allebei zorgen voor een super simpele maar lekkere affogato. Om hier een drankje van te maken kan je het slagroomijs laten smelten in je espresso. Op deze manier krijg je een koude, zoetere en vollere espresso.

Alle koude koffiesoorten op een rijtje

Duuus na het lezen van deze blog weet jij nu een aantal bekende koude koffiesoorten die je natuurlijk een keertje gaat uitproberen deze zomer. De ijskoffie bestaande uit koffie en ijsklontjes zal een eitje zijn en zal je binnen no time op tafel hebben. De cold brew kost een hoop tijd maar des te smaakvoller de koffie is na die 12 uurtjes wachten. Voor de nitro coffee en de dutch coffee zou ik persoonlijk gewoon naar een tentje of koffiezaak gaan omdat de bereiding een stuk gecompliceerder is dan een standaard ijskoffie. Wie geen zin heeft om in een lange rij bij de Mcdonalds te staan voor een frappé kan de frappé gewoon zelf maken met behulp van de oploskoffie zakjes van Nescafé. Tot slot kan je er ook voor kiezen om een affogato dessert te maken als je koude koffie op een hele andere wijze wilt proeven. Als je van plan bent aan de slag te gaan met koude koffie vergeet dan niet op de site van koffiebekerbestellen.nl te kijken om je eigen koffiebekers inclusief deksel te ontwerpen en te bestellen. Op deze manier kan je je zomerse koffie drankje overal mee nemen!