Iedereen kent het wel op werk. Je wilt even snel een kop koffie halen en pakt snel een plastic koffiebekertje. Dit is een systeem dat al jarenlang in vele kantoren wordt gebruikt. Vanaf 2023 is dat niet meer! Er is namelijk een nieuwe regelgeving: alle plastic wegwerpbekertjes in publieke ruimtes worden verboden. Wat nu? Dat vertellen we je hieronder!.

Nieuwe regelgeving

Zoals al eerder vermeld is het gebruiken van wegwerpbekertjes vanaf 2023 verboden op kantoor. Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg van Milieu in een brief aan de tweede kamer. Naast dat de regel op kantoor geldt, geldt de regel ook op plekken waar het drankje ter plaatse wordt gedronken. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld een festival.

De nieuwe regel komt voort uit de nieuwe Europese Richtlijn waarin is afgesproken om eenmalig gebruik van kunstproducten te verminderen. Op deze manier wordt er minder zwerfafval gecreëerd, voor een schoner milieu en een circulaire economie. Zo zijn de plastic rietjes ook in 2021 al afgeschaft. Dagelijks wordt er namelijk 19 miljoen plastic wegwerpbekers gebruikt en na één consumptie weggegooid. 

Daarnaast geldt voor zowel afhaal als consumptie onderweg dat er een extra bedrag wordt betaald voor de plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. De verkopers mogen zelf de hoogte van het bedrag bepalen, maar moeten altijd herbruikbare alternatieven aanbieden. Dit is hetzelfde principe als met het plastic tasje. Hierdoor is het aantal plastic tasjes aan zwerfafval met 70% verminderd.

Het effect van de nieuwe regelgeving

Een van de belangrijkste oorzaken van de plasticsoep en zwerfafval op het land komt door wegwerp plastic. Het is namelijk zelfs zo dat 80% van de plasticsoep plastic bevat en daarvan komt 50% van eenmalig gebruik. Dat er zoveel plastic in de zee ligt is zowel gevaarlijk voor mens als dier. Plastic bevat namelijk giftige stoffen die niet snel kunnen worden afgebroken. Het kan daarom tot wel 450 jaar duren voordat een plastic wegwerpbekertje is afgebroken. 

Wat is dan wel toegestaan?

Over het algemeen moeten bedrijven kijken naar herbruikbare alternatieven, zoals kopjes en mokken. Echter heeft niet elk bedrijf deze mogelijkheden. Denk onder andere aan de zorg. Daarvoor geldt dat ze wel wegwerpbekers mogen blijven gebruiken, maar er moet wel 75% ingezameld worden voor hoogwaardige recycling en vanaf 2026 minstens 90%. Dit kan worden gedaan door een gescheiden inzameling met een retoursysteem. Hierdoor worden er van de wegwerpbekertjes weer nieuwe bekertjes gemaakt. 

Koffiebekers die je daarom het best kan gebruiken zijn de Bio bekers. De Bio bekers zijn namelijk 100% recyclebaar en kunnen gewoon bij het oud papier. Wat het heel eenvoudig maakt om ze te recyclen. Ze zijn namelijk voorzien van een PLA-coating. 

PLA-coating en PE-coating

Om een kartonnen bekertjes waterdicht te houden aan de binnenkant bevatten alle kartonnen bekertjes een dun plastic laagje aan de binnenkant. Dit laagje wordt ook wel coating genoemd. Alle traditionele kartonnen koffiebekertjes bevatten PE-coating. PE-coating is ook wel polyethyleen en gemaakt van aardolie. Door het polyethyleen zijn de kartonnen bekertjes makkelijker te recyclen. De coating laat makkelijk los van het karton waardoor het makkelijk gescheiden kan worden. 

Daarom is er nu het PLA-coating ontwikkeld. PLA-coating bestaat alleen maar uit plantaardige materialen. Voornamelijk maïszetmeel en suikerriet. Hierdoor zijn de koffiebekertjes 100% composteerbaar en mogen ze eventueel gewoon op de composthoop.. 

Als je voor je bedrijf toch voor kartonnen wegwerpbekers wilt kiezen, kijk dan goed naar het materiaal van de bekers. Benieuwd naar ons aanbod? Kijk dan naar de Bio bekers en kartonnen bekers