Kwaliteitskeurmerk Voor al uw warme en koude dranken Laag geprijsd Gratis verzending

De verschillende soorten koffiebonen en alles wat je erover moet weten

//De verschillende soorten koffiebonen en alles wat je erover moet weten

De verschillende soorten koffiebonen en alles wat je erover moet weten

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Een heerlijk kopje koffie, wie wordt daar nou niet blij van? Maar, van wat voor soort bonen wordt jouw kopje koffie nou eigenlijk gemaakt? En hoe kom je erachter welke soort koffieboon het beste aan jouw wensen voldoet? Iedereen heeft waarschijnlijk al wel eens gehoord van de Arabica en Robusta koffiebonen. Dit is ook niet gek want dit zijn vrijwel de enige koffiesoorten die worden gecommercialiseerd en geëxporteerd. In deze blogpost zullen we je daarom gaan uitleggen wat het verschil is tussen deze twee populaire koffiesoorten zodat jij er precies achter kunt komen welke soort het beste bij jou past.

De Arabica koffiesoort

De meest gewilde koffiebonen komen van de Arabica plant. Deze koffieplant is tevens de oudste die er bestaat en heeft zijn oorsprong in Ethiopië waar die spontaan begon te groeien. De Arabica koffieplant zul je vooral tegenkomen op grotere hoogtes zoals bergen of vulkaanhellingen van tussen de 800 en 2000 meter waar er overdag milde temperaturen zijn en het ‘s avonds flink kan afkoelen. De smaaktonen die de Arabica bonen het beste omschrijven zijn zoete tonen zoals amandel en chocolade. Hierdoor wordt een koffie van Arabica bonen vaak gezien als een zachte koffie. Verder is het cafeïnegehalte is de Arabica bonen vrij laag waardoor er een minder mooie crème laag kan ontstaan.

De Robusta koffiesoort

Doordat de Robusta koffieplanten in grotere aantallen geoogst kunnen worden is deze soort over het algemeen wat goedkoper. De bonen van deze plant geven een zeer krachtige en scherpe smaak die als bitter kan worden ervaren. Deze smaaktonen zouden als houtachtig omschreven kunnen worden. Omdat een koffie van 100% Robusta bonen erg eenzijdig en bitter zou zijn worden deze bonen vaak gebruikt in een melange. Zo krijg een koffie een iets verfijndere smaak. Wanneer je de Robusta vergelijkt met de Arabica zul je erachter komen dat deze dubbel zoveel cafeïne bevat. Hierdoor zal een koffie van Robusta bonen een mooiere crème laag krijgen dan een koffie van Arabica bonen.

Een lichte of donkere branding

Voordat er koffie kan worden gemaakt van koffiebonen zullen deze bonen eerst gebrand moeten worden. Op deze manier krijgt een groene koffieboon zijn donkere kleur. Hoe langer je een koffieboon laat branden, hoe donkerder die wordt. Qua smaak kan er gezegd worden dat een donker gebrande koffieboon een krachtigere smaak geeft dan een boon die lichtjes is gebrand. Om deze reden zijn donker gebrande koffiebonen vooral geschikt voor het maken van espressokoffie terwijl licht gebrande koffiebonen beter passen bij het maken van filterkoffie.

Bepaal welke soort het beste bij jou past

Doordat je nu een idee hebt van de verschillen tussen de twee soorten koffiebonen kun je eenvoudig nagaan welke soort het beste bij jouw smaak past. Wanneer je van een zachte en ietwat zoetere smaak houdt is het aan te raden om voor een koffie te kiezen die wordt gemaakt van 100% Arabica bonen. Ben je meer weg van een scherpere koffie? Ga dan voor een Robusta of een koffie melange. Daarnaast moet je bij het bepalen van de branding van een koffieboon nagaan wat voor soort koffie je het liefste wilt drinken. Als je voor een espresso wilt gaan of een ander soort koffie waarin espresso wordt gebruikt dan is het aan te raden om te kiezen voor koffiebonen met een donkere branding. Heb je toch wat meer zin in filterkoffie? Kies dan voor koffiebonen met een lichte branding.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
By |2020-11-23T10:31:11+01:00september 18th, 2020|Blog|0 Comments
De waardering van www.koffiebekerbestellen.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 102 reviews.