Kwaliteitskeurmerk Voor al uw warme en koude dranken Laag geprijsd Gratis verzending

De wereld van warme koffiesoorten

//De wereld van warme koffiesoorten

De wereld van warme koffiesoorten

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Het is 07.00 uur en je komt op het station aan. Er is een koude wind die door je haren vliegt en het allerliefst ga je terug naar huis je warme bed in. Je denkt misschien kan je jezelf een oppepper geven door een koffietje te kopen. Een warm kopje koffie zal je opwarmen en tegelijkertijd ook wakker schudden. Je kijkt naar de opties en denkt ik wil iets nieuws proberen maar hebt geen idee wat de soorten koffies inhouden. Je neemt je standaard koffie met melk en gaat je dag tegemoet. Maar geen nood. Na het lezen van dit artikel zal jij weten welke warme soorten koffie er bestaan en de volgende keer iets nieuws kunnen bestellen!

Espresso

De espresso is een erg sterke en geconcentreerde koffie. Deze koffiesoort wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie wordt geperst. De hoeveelheid gemalen koffie die gebruikt wordt ligt tussen de 6 en 7 gram. Een kopje espresso bevat ongeveer 30 ml aan water. Het kopje dat je krijgt is zo klein dat het ook wel een shotje espresso genoemd wordt. Een kopje espresso mag dan wel zo op zijn, maar door de sterke en rijke smaak kunnen de smaken van de verschillende koffiebonen herkent worden door ervaren koffiedrinkers. De espresso is de basis van vele soorten koffie die ontstaan zijn.

Doppio

Een doppio wordt ook wel een dubbele espresso genoemd. Een doppio is ook daadwerkelijk een dubbele espresso. In plaats van een kopje van 30 ml ontvang je bij een doppio een dubbele espresso van 60 ml. Bij een doppio wordt dan in twee keer 30 ml door koffie heen geperst waarna je een doppio hebt.

Ristretto

Een ristretto is een andere variant op de espresso. Waar de espresso 30 ml water in combinatie met 6 – 7 gram koffie gebruikt om een kopje te zetten gebruik je voor een ristretto 15 – 20 ml water in combinatie met 6 – 7 gram gemalen koffie. De wijze waarop de koffie gezet wordt blijft hetzelfde alleen de hoeveelheid water en dus de uiteindelijke koffie is minder. Het water is minder waardoor de concentratie van de koffie nog hoger wordt. Een kopje ristretto is dus sterker dan de espresso en doppio.

Americano

De americano is ‘verrassend’ genoeg als de tot nu toe besproken koffiesoorten ook een variatie van de espresso. De americano komt uit de Tweede Wereldoorlog en is bedacht door de amerikanen. De amerikaanse soldaten waren in Italië en vonden de traditionele espresso te bitter. Om de koffie minder bitter te maken en te verdunnen voegden zij extra heet water toe aan de klaargemaakte espresso. En voila de americano was geboren! Tegenwoordig voegen we dus voor een americano 30 ml heet water toe aan een kopje espresso. Dus de extra hoeveelheid water komt er pas op het einde bij. Dit geeft een groter kopje namelijk van 60 ml en is een betere optie voor de mensen die niet van te sterke koffie houden maar toch wel van een duidelijk aanwezige espresso smaak houden.

Lungo

De lungo is bijna hetzelfde als de americano alleen is er een stap in de bereidingswijze net iets anders. Bij de lungo wordt er gebruik gemaakt van rond de 60 – 90 ml water. Dit water wordt allemaal achter elkaar door de fijngemalen koffie heen geperst. Bij de americano gaat een deel water door de koffie en komt er een deel water bij de geperste koffie. De lungo gaat allemaal door de geperste koffie wat voor een sterkere smaak zorgt dan de americano.

Cappuccino

Een van de bekendste soorten koffie is de cappuccino. Een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen van espresso, gestoomde melk en melkschuim. Aan de espresso wordt ongeveer evenveel gestoomde melk toegevoegd. Het melk zal langzaam door de espresso heen zakken wat een lichtbruine kleur veroorzaakt. Hierop komt de opgeschuimde melk. Het melk wordt opgeschuimd door een stoompijp en daarna bij de espresso toegevoegd. In het opgeschuimde melk laagje worden vaak figuren of letters gemaakt door middel van latte art.

Latte

Een latte wordt ook wel caffè latte of een koffie verkeerd genoemd. Een kopje latte bestaat uit espresso en melk. De espresso mag zowel enkel als dubbel (doppio) zijn en hangt af van de wens van degene voor wie de latte bestemd is. Vervolgens wordt er aan de espresso circa 250 ml melk toegevoegd. De melk is ook opgeschuimd maar wordt iets lichter opgeschuimd dan normaal. Een latte heeft dus twee derde hoeveelheid melk tegenover een derde hoeveelheid espresso. Dit is ideaal voor koffieliefhebbers die niet van erg sterke koffie houden.

Flat White

De flat white is in andere woorden een sterkere versie van de cappuccino. De flat white is hetzelfde opgebouwd als de cappuccino, maar wordt gemaakt met een lichter opgeschuimde melk. Het melk is dunner opgeschuimd waardoor de koffiesmaak meer op de voorgrond staat. Hier komt ook nog bij dat de hoeveelheid van de espresso bij een flat white dubbel is en de delen dus niet gelijk zijn als bij een cappuccino. 

Cortado

Een cortado wordt ook wel gezien als een mini cappuccino. Een cortado wordt in elkaar geflanst door een enkele espresso te nemen en daar twee delen melk bij toe te voegen. Dus dan moet je denken aan 30 ml espresso in combinatie met 60 ml melk. Het melk kan normale warme melk zijn maar sommige tenten gebruiken opgeschuimd melk. Wanneer de cortado afgemaakt wordt met een dun laagje melkschuim er bovenop wordt de cortado ook wel cortado leche y leche (melk en melk) genoemd. 

Latte macchiato

De latte macchiato is in principe hetzelfde als een latte alleen is de volgorde in de bereiding net iets anders. De latte macchiato bestaat ook uit twee derde deel opgeschuimd melk en een derde deel espresso. Het grote verschil is dat bij een latte macchiato eerst het opgeschuimde melk in het glas wordt geschonken en dat de enkele espresso als laatste erbij komt. Dit verschil in de volgorde zorgt ervoor dat de espresso omlaag zakt onder de melk en er duidelijk twee lagen ontstaan in de koffie. 

Espresso macchiato

De allerlaatste koffiesoort is de espresso macchiato of ook wel de gewone macchiato genoemd. De macchiato is een enkele espresso met een klein laagje melkschuim als topping. Met een klein laagje melkschuim bedoel ik ook echt klein dus denk aan 1 à 2 theelepels om de sterkte van de koffie te doorbreken.

In het kort

In het kort hebben we nu dus een overzicht van de meest bekende warme koffiesoorten en hebben we geleerd dat de espresso de basis van alle varianten van koffie is. De smaak van de koffie kan verdunt worden door water, melk en/ of melkschuim. Als je de volgende keer koffie besteld of maakt krijg  of heb  je natuurlijk een saaie standaard koffie beker of mok. Ook hier kan ik je verder mee helpen. Want hoe tof zou het zijn om jouw eigen unieke koffie beker met koffie deksel te hebben met jouw speciale design? Kijk voor meer informatie op de site van koffiebekerbestellen.nl en maak iedere keer dat je een nieuwe soort koffie drinkt gedenkwaardig!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
By |2021-02-22T13:51:52+01:00februari 22nd, 2021|Blog|0 Comments
De waardering van www.koffiebekerbestellen.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 102 reviews.